Ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej (przesianej)
- 1/2 szkl mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- 1/2 op. drożdży (50 gr)
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 jajko po do posmarowania bułek
Nadzienie:
- 4 cebule
- 1 żółta papryka
- 30 g wędliny
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- Nadzienie najlepiej przygotować dużo wcześniej, żeby spokojnie zdążyło sobie ostygnąć.
- Zatem najpierw podsmażcie na oleju cebulkę.
- Po kilku minutach dodajcie posiekaną drobno paprykę, mięso i pietruszkę.
- Dusimy kolejnych kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia.
- Teraz czas na upragnione ciasto drożdżowe :D
- Mleko z cukrem i masłem podgrzewamy, po czym zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.
- Wlewamy mleko do wysypanej na stolnicę mąki, dodajemy jajka i wyrabiamy ok 5-8 min.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.
- Dodajemy sól i posiekaną pietruszkę i ponownie wyrabiamy ciasto - 8 min.
- Dzielimy je na 16 części i każdą z nich nadziewamy mięsem.
- Bułeczki układamy obok siebie w blasze 20/20 cm w 4 rządkach po 4 szt. i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 min. Po tym czasie możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w temp. 200 stC. ok 30-40 min od nagrzanego piekarnika. Ja swoje bułeczki w trakcie pieczenia przykrywałam folią aluminiową żeby się zanadto nie spiekły.
- Jeżeli chcecie piec bułki bez ich wyrastania to pieczcie je od zimnego piekarnika, ale wtedy czas pieczenia wydłużcie o ok 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz