niedziela, 1 stycznia 2012

Bułki drożdżowe z mięsem

Kocham ciasto drożdżowe, jego fakturę, zapach, to że wyrasta nieśmiało pod ściereczką, niczym serce pulsującego wszechświata... Ubóstwiam delikatnie ugniatać jego pęczniejące od gorąca mych dłoni ciało... Czy ja nadal mówię o cieście?! Ależ tak!



Ciasto:

  • 2 szkl mąki pszennej (przesianej)
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 op. drożdży (50 gr)
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 jajko po do posmarowania bułek
Nadzienie:
  • 4 cebule
  • 1 żółta papryka
  • 30 g wędliny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  1. Nadzienie najlepiej przygotować dużo wcześniej, żeby spokojnie zdążyło sobie ostygnąć.
  2. Zatem najpierw podsmażcie na oleju cebulkę.
  3. Po kilku minutach dodajcie posiekaną drobno paprykę, mięso i pietruszkę.
  4. Dusimy kolejnych kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Teraz czas na upragnione ciasto drożdżowe :D
  6. Mleko z cukrem i masłem podgrzewamy, po czym zdejmujemy z ognia.
  7. Dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.
  8. Wlewamy mleko do wysypanej na stolnicę mąki, dodajemy jajka i wyrabiamy ok 5-8 min.
  9. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.
  10. Dodajemy sól i posiekaną pietruszkę i ponownie wyrabiamy ciasto - 8 min.
  11. Dzielimy je na 16 części i każdą z nich nadziewamy mięsem.
  12. Bułeczki układamy obok siebie w blasze 20/20 cm w 4 rządkach po 4 szt. i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 min. Po tym czasie możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem.
  13. Pieczemy w temp. 200 stC. ok 30-40 min od nagrzanego piekarnika. Ja swoje bułeczki w trakcie pieczenia przykrywałam folią aluminiową żeby się zanadto nie spiekły.
  14. Jeżeli chcecie piec bułki bez ich wyrastania to pieczcie je od zimnego piekarnika, ale wtedy czas pieczenia wydłużcie o ok  5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print