wtorek, 21 lutego 2012

Carpaccio z pieczonego buraka

Dziękuję za przepis Dziewczynom z Whiteplate i Nagrabinie :)
Jako prawdziwa fanka buraków i burak w rzeczy samej odnalazłam w tym przepisie swą duszę ;)



Składniki:
  • 2 buraki
  • garść koperku i pietruszki
  • 100 g sera ricotta
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. 
  2. Buraki szorujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  3. Polewamy je zalewą przygotowaną z oliwy i octu.
  4. Pieczemy min. 1 godz.
  5. Rocottę lekko mieszamy z ziołami, solą, pieprzem.
  6. Buraki po przestudzeniu obieramy, kroimy w cieniutkie plastry i układamy na talerzu.
  7. Skrapiamy resztą zalewy lub po prostu octem balsamicznym.
  8. Podajemy z ricottą i orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print