Jako prawdziwa fanka buraków i burak w rzeczy samej odnalazłam w tym przepisie swą duszę ;)
Składniki:
- 2 buraki
- garść koperku i pietruszki
- 100 g sera ricotta
- 2-3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
- Buraki szorujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Polewamy je zalewą przygotowaną z oliwy i octu.
- Pieczemy min. 1 godz.
- Rocottę lekko mieszamy z ziołami, solą, pieprzem.
- Buraki po przestudzeniu obieramy, kroimy w cieniutkie plastry i układamy na talerzu.
- Skrapiamy resztą zalewy lub po prostu octem balsamicznym.
- Podajemy z ricottą i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz