Tort na bazie tego tortu z drobną modyfikacją w postaci dodania wiśni i bitej śmietany jako dodatkowej warstwy. Biszkopt ponownie wyrósł genialnie, masa czekoladowa ponownie powalająca :) Wszystkie mąki i cukry-pudry skrupulatnie przesiałam, wszystko ubiłam i wymieszałam zgodnie z przepisem... Chyba ten tort nie może się nie udać, więc porzućcie "cukiernicze lęki", zakasujcie rękawy i do tortu przystąp! :D ... Jest perfekcyjny.Polecam gorąco ;)
Składniki na biszkopt z Kwestii Smaku:
w formie 22 cm
- 7 jaj (w temp.pokojowej)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki gorzkiego kakaa w proszku
Składniki na masę czekoladową z Moich Wypieków:
- 250 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao około 60%)
- 100 g śmietany kremówki (30%)
- 80 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywną masę
- 1 słoik (ok 400 gr) wiśni wydrylowanych + zalewa z wiśni do nasączenia biszkoptu
Składniki na bitą śmietanę:
- 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml. wody
- 500 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
- 1/3 szkl. cukru pudru
Dodatkowo do ozdoby:
- 1 tabliczka mlecznej startej czekolady
Przygotowanie biszkoptu (za Asią z Kwestii Smaku):
- Dno tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną, kakaem i wymieszać.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią.
- Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące.
- Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
- Dodawać stopniowo przesiane mąki i kakao i mieszać je łyżką bardzo delikatnymi ruchami z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt.
- Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez ok 50 minut (oryginalny przepis podaje 35-40 min, ale w większej tortownicy) do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat (ja rzuciłam go dwa razy; dosyć mocno i z wysoka, bo mi się spodobało ;)). Ostudzić.
- Przekroić na 3 blaty.
Przygotowanie masy czekoladowej (za Dorotką z Moich Wypieków):
- Połowę kremówki podgrzać w garnuszku.
- Dodać do niej czekoladę i energicznie wymieszać.Powinna powstać gładka, czekoladowa masa.
- Odstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.
- Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać podgrzaną masę czekoladową i zmiksować tak, żeby powstał puszysty krem.
- Bardzo zimną kremówkę ubić na sztywną pianę.
- Ubitą kremówkę wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
- Dodając wiśnie i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przygotowanie bitej śmietany:
- Żelatynę rozpuścić w 50 ml bardzo gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywną masę pod koniec dodając przesiany cukier puder i żelatynę.
- Wstawić do lodówki.
Układanie tortu:
- Ułożyć na paterze 1 blat czekoladowy, nasączać go sokiem wiśniowym, posmarować kremem czekoladowym, położyć kolejny blat, nasączyć sokiem, posmarować kremem i przykryć 3 blatem.
- Na tak przygotowane ciasto wyłożyć prawie całą ubitą śmietankę, wyrównać wierzch i boki nożem.
- Resztę śmietanki przełożyć do szprycy.
- Czekoladę utrzeć na drobnej tarce; ozdobić nim wierzch i boki ciasta; natomiast jego rąb pozostałą ubitą śmietaną.
- Wstawić do lodówki na noc ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz