poniedziałek, 27 lutego 2012

Tort "Czarny Las"

Tort na bazie tego tortu z drobną modyfikacją w postaci dodania wiśni i bitej śmietany jako dodatkowej warstwy. Biszkopt ponownie wyrósł genialnie, masa czekoladowa ponownie powalająca :) Wszystkie mąki i cukry-pudry skrupulatnie przesiałam, wszystko ubiłam i wymieszałam zgodnie z przepisem... Chyba ten tort nie może się nie udać, więc porzućcie "cukiernicze lęki", zakasujcie rękawy i do tortu przystąp! :D ... Jest perfekcyjny.Polecam gorąco ;)




Składniki na biszkopt z Kwestii Smaku:
w formie 22 cm
  • 7 jaj (w temp.pokojowej)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki gorzkiego kakaa w proszku
Składniki na masę czekoladową z Moich Wypieków:
  • 250 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao około 60%)
  • 100 g śmietany kremówki (30%)
  • 80 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywną masę
  • 1 słoik (ok 400 gr) wiśni wydrylowanych + zalewa z wiśni do nasączenia biszkoptu
Składniki na bitą śmietanę:
  •  1 łyżeczka żelatyny + 50 ml. wody
  • 500 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
  • 1/3 szkl. cukru pudru
 Dodatkowo do ozdoby:
  •  1 tabliczka mlecznej startej czekolady

Przygotowanie biszkoptu (za Asią z Kwestii Smaku):
  1.  Dno tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  2. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną, kakaem i wymieszać.  
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. 
  5. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. 
  6. Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
  7. Dodawać stopniowo przesiane mąki i kakao i mieszać je łyżką bardzo delikatnymi ruchami z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt.
  8. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
  9. Piec przez ok 50 minut (oryginalny przepis podaje 35-40 min, ale w większej tortownicy) do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat (ja rzuciłam go dwa razy; dosyć mocno i z wysoka, bo mi się spodobało ;)). Ostudzić. 
  10. Przekroić na 3 blaty.
Przygotowanie masy czekoladowej (za Dorotką z Moich Wypieków):
  1. Połowę kremówki podgrzać w garnuszku. 
  2. Dodać do niej czekoladę i energicznie wymieszać.Powinna powstać gładka, czekoladowa masa.
  3. Odstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.
  4. Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać podgrzaną masę czekoladową i zmiksować tak, żeby powstał puszysty krem. 
  5. Bardzo zimną kremówkę ubić na sztywną pianę.
  6. Ubitą kremówkę wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
  7. Dodając wiśnie i wstawić do lodówki na kilka godzin.
 Przygotowanie bitej śmietany:
  1. Żelatynę rozpuścić w 50 ml bardzo gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
  2. Śmietankę ubić na sztywną masę pod koniec dodając przesiany cukier puder i żelatynę.
  3. Wstawić do lodówki.
 Układanie tortu:
  1. Ułożyć na paterze 1 blat czekoladowy, nasączać go sokiem wiśniowym, posmarować kremem czekoladowym, położyć kolejny blat, nasączyć sokiem, posmarować kremem i przykryć 3 blatem.
  2. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć prawie całą ubitą śmietankę, wyrównać wierzch i boki nożem.
  3. Resztę śmietanki przełożyć do szprycy.
  4. Czekoladę utrzeć na drobnej tarce; ozdobić nim wierzch i boki ciasta; natomiast jego rąb pozostałą ubitą śmietaną.
  5. Wstawić do lodówki na noc ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print