sobota, 7 kwietnia 2012

Ciasteczka ryżowe

Szybkie i smakowite ciasteczka, które możemy przygotować w kilka sekund dla ukochanych gości :)



Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g miodu gryczanego
  • garść ulubionych orzechów
  • szczypta soli
  1. Zimne masło zagnieść dłonią z miodem i solą.
  2. Dodać przesiane mąki i ciąć masę nożem ok 2 min.
  3. Szybko wyrobić ciasto dłonią (tylko do połączenia składników).
  4. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.
  5. Zrolować ciasto w walec, pociąć go na krążki.
  6. Każde ciastko posmarować mlekiem i posypać orzechami.
  7. Piec ok 20 min.w temp 180 st.C.
  8. Gotowe ciastka można ozdobić jeszcze  rozpuszczona czekoladą.
Smacznego :D


2 komentarze:

  1. Mąki ryżowej jeszcze nie używałam w kuchni.
    Miód gryczany ma specyficzny smak, ciekawa jestem, czy wyczuwalny też w tych ciasteczkach?
    Ładnie je ozdobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :)
    Dzięki mące ryżowej są bardzo delikatne. Miód gryczany faktycznie ma intensywny aromat, ale doskonale pasuje do orzeszków i czekolady, więc nie mogłam go sobie odmówić ;)

    OdpowiedzUsuń

Print