Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 50 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g miodu gryczanego
- garść ulubionych orzechów
- szczypta soli
- Zimne masło zagnieść dłonią z miodem i solą.
- Dodać przesiane mąki i ciąć masę nożem ok 2 min.
- Szybko wyrobić ciasto dłonią (tylko do połączenia składników).
- Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.
- Zrolować ciasto w walec, pociąć go na krążki.
- Każde ciastko posmarować mlekiem i posypać orzechami.
- Piec ok 20 min.w temp 180 st.C.
- Gotowe ciastka można ozdobić jeszcze rozpuszczona czekoladą.
Smacznego :D
Mąki ryżowej jeszcze nie używałam w kuchni.
OdpowiedzUsuńMiód gryczany ma specyficzny smak, ciekawa jestem, czy wyczuwalny też w tych ciasteczkach?
Ładnie je ozdobiłaś:)
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDzięki mące ryżowej są bardzo delikatne. Miód gryczany faktycznie ma intensywny aromat, ale doskonale pasuje do orzeszków i czekolady, więc nie mogłam go sobie odmówić ;)