składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku i mięty
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- ok 10 śliwek suszonych
- 1 łyżka żelatyny
- Umyte mięso natrzeć solą i roztartymi w dłoni ziołami, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 dobę.
- Cienkim nożem wbić się w mięso; obracać nóż dookoła-tak by powstała wewnątrz mięsa szczelina wystarczająca, byśmy bez problemu nadziali je śliwką.
- Śliwki obtaczać w żelatynie i nadziewać nimi mięso (dzięki temu nawet w trakcie krojenia cienkich plastrów śliwka z mięsa nie będzie wypadać).
- Owinąć szynkę sznurkiem.
- Z każdej strony przesmażyć mięso krótko na patelni (dzięki temu pory się zamkną i mięso będzie bardziej soczyste).
- Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (u mnie 220st C).
- Piec mięso 10 min, po czym zmniejszyć temp. do 190 st.C. i piec jeszcze ok 60 min. (sprawdzać patyczkiem-jeżeli po podanym czasie po wbiciu patyczka w mięso nadal pozostanie na nim białko, mięso trzeba jeszcze dopiekać).
- Jeżeli chcemy, żeby mięso było bardziej soczyste, możemy piec je w worku do pieczeni.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz