niedziela, 8 kwietnia 2012

Szynka ze śliwkami

Bo niektórzy lubią kanapki... :)



składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku i mięty
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ok 10 śliwek suszonych
  • 1 łyżka żelatyny
  1. Umyte mięso natrzeć solą i roztartymi w dłoni ziołami, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 dobę.
  2. Cienkim nożem wbić się w mięso; obracać nóż dookoła-tak by powstała wewnątrz mięsa szczelina wystarczająca, byśmy bez problemu nadziali je śliwką. 
  3. Śliwki obtaczać w żelatynie i nadziewać nimi mięso (dzięki temu nawet w trakcie krojenia cienkich plastrów śliwka z mięsa nie będzie wypadać).
  4. Owinąć szynkę sznurkiem.
  5. Z każdej strony przesmażyć mięso krótko na patelni (dzięki temu pory się zamkną i mięso będzie bardziej soczyste).
  6. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (u mnie 220st C).
  7. Piec mięso 10 min, po czym zmniejszyć temp. do 190 st.C. i piec jeszcze ok 60 min. (sprawdzać patyczkiem-jeżeli po podanym czasie po wbiciu patyczka w mięso nadal pozostanie na nim białko, mięso trzeba jeszcze dopiekać).
  8. Jeżeli chcemy, żeby mięso było bardziej soczyste, możemy piec je w worku do pieczeni.
Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print