poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Sałatka z grillowanych warzyw

Bardzo lubię grillowane warzywa. Są szalenie aromatyczne, a tak samo dietetyczne jak surowe. Idealnie sprawdzają się w połączeniu z serami i mięsem. Dziś urozmaiciłam je grillowaną pieczarką, która nadaje całej sałatce całkiem przyjemny charakter :)




Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała cukinia
  • 250 g pieczarek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1/2 opakowania fety
  • 1 pierś z kurczaka
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz, papryka słodka
  1. Cukinię i pieczarki pokroić w paski i zgrillować na patelni.
  2. Pomidorki przekroić na pół i również krótko zgrillować.
  3. Umytą i pokrojoną na 4 części pierś z kurczaka natrzeć solą, pieprzem i papryką i także zgrillować.
  4. Cukinię, pieczarki i groszek wymieszać. 
  5. Ułożyć na nie pokrojoną w poprzek pierś kurczaka.
  6. Na sałatkę pokruszyć fetę.
  7. Z soku z cytryny, ok 5 łyżek oliwy, musztardy, soli i pieprzu zrobić sos. Polać nim całość. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Grillowane albo pieczone w piekarniku - takie lubię; a w lecie jeszcze na parze:)
    Pozdrawiam, pobuszuję u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Ja teeeż :) Bez warzyw mój świat by nie był taki kolorowy i smakowity ;)

    OdpowiedzUsuń

Print