wtorek, 17 kwietnia 2012

Sałatka z roszponki i cytrusów

Zainspirowana tym wpisem na Kulinarnym Freestyle'u postanowiłam i ja powrócić do cytrusów w sałatkach. Z czym mi się skojarzył efekt? Z wakacjami, plażą i cudowną orzeźwiającą bryzą oceanu :)


Składniki na 1 porcję (dziś jem w samotności):
  • 1 garść roszponki
  • 1/2 wydłubanego łyżeczką grejpfruta
  • 1 garść mieszanki kiełków (u mnie lucerna, rzodkiewka, soczewica, pszenica)
  • 1 garść winogron
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 2 łyżki pestek dyni prażonych
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  1. Umytą roszponkę wymieszać z kiełkami, ułożyć na nią grejpfruta, przekrojone na pół winogrona i żurawinę.
  2. Z pozostałego po wydrążaniu grejpfruta wycisnąć sok, dodać sok z cytryny, miód i wymieszać.
  3. Polać sosem sałatkę i posypać uprażonymi pestkami dyni.
Pychota! :)

7 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalne połączenie. I fajnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Dziękuję. Smakuje niesamowicie orzeźwiająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i na pewno też pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) A przede wszystkim jest to bomba witaminowa :D

      Usuń
  4. Super połączenie składników, na pewno orzeźwiająca, dodająca energii sałatka, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Print