środa, 4 kwietnia 2012

Torcik szpinakwy z ricottą

Smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Jeżeli nie mamy pod ręką szpinaku możemy go zastąpić np.posiekanymi karczochami, ulubionymi kiełkami, albo po prostu zwiększyć ilość pieczarek. Jak zwykle ogranicza nas tylko nasza fantazja ;)




Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 100 g szpinaki
  • 100 g pieczarek
  • 2 szt cebuli
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju
  • 10 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 czosnek w kostce)
  • sól i pieprz do smak
  1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju z pomidorów. W tym czasie drobno posiekać pieczarki, szpinak, suszone pomidory i czosnek.
  2. Do cebuli dodać pieczarki i czosnek i podsmażać ok 5 min. Dodać szpinak smażyć ok 1 min. i zdjąć z ognia.
  3. Dodać posiekane suszone pomidory.
  4. Parmezan i ricottę wymieszać. 
  5. Nakładać masę do metalowych obręczy wysmarowanych oliwą po 2 łyżki szpinaku i ricotty na zmianę.
  6. Wstawić torciki na noc do lodówki. Przed wyjęciem obkroić wokół nożem i dopiero wtedy ostrożnie zsunąć obręcz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print