poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Schab z sosem cebulowym

W mięsie nie jestem dobra. Żem pasztet to wiadomo, ale czy to jakiekolwiek osiągnięcie kulinarne... Nie sądzę. Że mam schaby... No chyba tez jakoś specjalnie do wiedzy o mięsiwie mnie to nie zbliża ;) Ale bariery są po to żeby mieć większą satysfakcję, kiedy ich wreszcie nie ma ;)




  • 1 kg schabu bez kości
  • 2-3 ząbki czosnku (posiekane)
  • papryka
  • oregano
  • kminek
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 2 duże cebule
  • kostka rosołowa
  • 2 łyzki oleju
  • 1/2 szkl wody
  1. Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem, po czym posypać przyprawami.
  2. Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do żaroodpornego naczynia skropionego kilkoma łyżkami wody i piec w temp 200 st.C. ok 75 min.
  3. Aby zrobić sos należy podsmażyć drobno posiekane cebule na oleju.
  4. Wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem kilka minut.
  5. Zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sito.
  6. Dodać kostkę rosołową, zagotować. Sos podawać w sosjerce.
Smacznego!

Przepis z "Encyklopedii gotowania. najlepsze przepisy na pieczenie i pasztety"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print