- 1 kg schabu bez kości
- 2-3 ząbki czosnku (posiekane)
- papryka
- oregano
- kminek
- bazylia
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 duże cebule
- kostka rosołowa
- 2 łyzki oleju
- 1/2 szkl wody
- Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem, po czym posypać przyprawami.
- Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do żaroodpornego naczynia skropionego kilkoma łyżkami wody i piec w temp 200 st.C. ok 75 min.
- Aby zrobić sos należy podsmażyć drobno posiekane cebule na oleju.
- Wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem kilka minut.
- Zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sito.
- Dodać kostkę rosołową, zagotować. Sos podawać w sosjerce.
Smacznego!
Przepis z "Encyklopedii gotowania. najlepsze przepisy na pieczenie i pasztety"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz