poniedziałek, 7 maja 2012

Łosoś MUMIA, czyli łosoś pieczony w porach :)

Mimo, że lubię gotować, często zdarza się, że jemy na mieście. Czasem z braku czasu, czasem z lenistwa. Trochę szkoda, bo jest tyle prostych, szybkich i zdrowych potraw. Np. takich jak ta :)



Składniki na 2 porcje:
  • 1 filet z łososia (ok 2 cm grubości, ok 15 cm długości)
  • 1 por
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 2 szkl. brokułów 
  • 1/3 szkl migdałów w płatkach lub drobno pokrojonych
  1. Łososia umyć, podzielić na 2 części (nie oddzielać skóry) natrzeć przyprawami i musztardą i wstawić do lodówki na ok 1 godz.
  2. Pora przekroić wzdłuż na pół, tak by po rozdzieleniu liści powstały długie min.2-centymetrowe pasy.
  3. Pora sparzyć gorącą wodą, lub jeżeli jest bardzo twardy, chwilę podgotować.
  4. Łososia owinąć płatami pora, następnie owinąć folią aluminiową i piec ok 20-30 min w temp.180 st.C.
  5. Podawać z gotowanymi na parze brokułami, posypanymi migdałami (najlepiej uprażonymi).
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print