Składniki na 2 porcje:
- 1 filet z łososia (ok 2 cm grubości, ok 15 cm długości)
- 1 por
- pieprz cytrynowy
- 1 łyżka ulubionej musztardy
- 2 szkl. brokułów
- 1/3 szkl migdałów w płatkach lub drobno pokrojonych
- Łososia umyć, podzielić na 2 części (nie oddzielać skóry) natrzeć przyprawami i musztardą i wstawić do lodówki na ok 1 godz.
- Pora przekroić wzdłuż na pół, tak by po rozdzieleniu liści powstały długie min.2-centymetrowe pasy.
- Pora sparzyć gorącą wodą, lub jeżeli jest bardzo twardy, chwilę podgotować.
- Łososia owinąć płatami pora, następnie owinąć folią aluminiową i piec ok 20-30 min w temp.180 st.C.
- Podawać z gotowanymi na parze brokułami, posypanymi migdałami (najlepiej uprażonymi).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz