niedziela, 20 maja 2012

Łosoś pieczony w ketchupie

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. najbardziej lubię pieczonego w pergaminie na warzywach... Mniam :)




Składniki:

  • 1 filet z łososia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  1. Łososia myjemy, pozbawiamy skóry i kroimy na 2 części. 
  2. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i marynujemy w nich łososia ok 1 godz.(w lodowce)
  3. Na papier do pieczenia nakładamy pokrojoną w talarki cebulę, na niej układamy łososia, a na łososia wyciśnięty ząbek czosnku.
  4. Łososia zawijamy jak cukierek, zawiązując zwinięte końcówki papieru sznurkiem.
  5. Pieczemy w temp.180 st c ok 30 min.
  6. Podajemy z cytryną i gotowanymi na parze warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print