Składniki na warzywa:
- 1,2 kg ziemniaków
- 6 pietruszek
- 6 marchewek
- 1 główka czosnku
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa
- 30 g parmezanu (lub plaster innego żółtego sera)
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 filety z kurczaka
- 1 cytryna
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 6 plasterków szynku prosciutto (lub parmeńskiej)
- oliwa
- mała główka sałaty
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli i pieprzu ziołowego
- Warzywa obrać i przekroić wzdłuż na pół.
- Główkę czosnku podzielić na ząbki i delikatnie zmiażdżyć je dłonią.
- Piekarnik nagrzać do 190 st.c.
- Marchewkę i ziemniaki gotować 5 min., po czym dodać pietruszkę i gotować jeszcze 4 min.
- Warzywa odcedzić, "nastroszyć"ziemniaki w durszlaku lekko nim potrząsając (jak mówi Jamie: "dzięki temu będą miały cudowne chrupiące kawałeczki").
- Odcedzone warzywa ułożyć na blasze tak by nie nachodziły jedne na drugie (inaczej zamiast upiec, ugotują się), polać oliwą z oliwek (ok 3 łyżki), posypać solą, pieprzem, rozmarynem i rozłożyć na nie czosnek.
- Piec ok 45 min. Podawać no. z odrobiną masła, lub kawałkami fety.
- W tym czasie można przygotować filety i sałatkę. Filety umyć, przeciąć na pół, następnie każdy naciąć wzdłuż po dłuższym brzegu, tak by powstała kieszeń.
- Każdy filet rozbić na grubość ok 1 cm, natrzeć solą, pieprzem, obsypać skórką startą z cytryny, rozmarynem, po czym kieszeń wypełnić serem.
- Owinąć filety szynką i grillować ok 8 minut.
- Sałatę umyć, porwać i ułożyć na talerze.
- Wszystkie składniki dipu do sałaty wymieszać i polać nimi sałatę tuż przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz