sobota, 25 sierpnia 2012

Grillowany kurczak z pieczonymi warzywami

Dzisiejszy obiad był oparty całkowicie na książce "każdy może gotować" Jmiego Olivera. Ten obiad to absolutne mistrzostwo :-) No, ok, trochę zjarałam warzywa, ale to i tak nie przeszkadza temu daniu w byciu wybornym :-)



Składniki na warzywa:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 6 pietruszek
  • 6 marchewek
  • 1 główka czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa
Składniki na grillowanego kurczaka:
  • 30 g parmezanu (lub plaster innego żółtego sera)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cytryna
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 plasterków szynku prosciutto (lub parmeńskiej)
  • oliwa
Składniki na sałatkę:
  • mała główka sałaty
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli i pieprzu ziołowego

  1. Warzywa obrać i przekroić wzdłuż na pół.
  2. Główkę czosnku podzielić na ząbki i delikatnie zmiażdżyć je dłonią.
  3. Piekarnik nagrzać do 190 st.c.
  4. Marchewkę i ziemniaki gotować 5 min., po czym dodać pietruszkę i gotować  jeszcze 4 min.
  5. Warzywa odcedzić, "nastroszyć"ziemniaki w durszlaku lekko nim potrząsając (jak mówi Jamie: "dzięki temu będą miały cudowne chrupiące kawałeczki").
  6. Odcedzone warzywa ułożyć na blasze tak by nie nachodziły jedne na drugie (inaczej zamiast upiec, ugotują się), polać oliwą z oliwek (ok 3 łyżki), posypać solą, pieprzem, rozmarynem i rozłożyć na nie czosnek.
  7. Piec ok 45 min. Podawać no. z odrobiną masła, lub kawałkami fety.
  8. W tym czasie można przygotować filety i sałatkę. Filety umyć, przeciąć na pół, następnie każdy naciąć wzdłuż po dłuższym brzegu, tak by powstała kieszeń.
  9. Każdy filet rozbić na grubość ok 1 cm, natrzeć solą, pieprzem, obsypać skórką startą z cytryny, rozmarynem, po czym kieszeń wypełnić serem.
  10. Owinąć filety szynką i grillować ok 8 minut
  11. Sałatę umyć, porwać i ułożyć na talerze.
  12. Wszystkie składniki dipu do sałaty wymieszać i polać nimi sałatę tuż przed podaniem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print