Składniki:
- 90 g miekkiego masła
- 1 bardzo duże jajko, lub 2 małe
- 125 ml miodu
- 250 g mąki
- 90 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 tabliczka mlecznej czekolady z orzechami
- 1 szkl. pokruszonych bez
- 1 szkl śmietanki kremówki
- 1/3 szkl cukru pudru
- 1/4 szkl. suszonych śliwek
- 8 trufli
- czekolada w proszku
- 1/2 szkl. dżemu jabłkowego
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
- Masło utrzeć z miodem i jajkiem na puszystą masę. (kilka minut)
- Stale miksując dodawać partiami na zmianę wodę i mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy 26 cm i piec ok 25 min.
- Śmietanę ubić, dodając pod koniec cukier i wymieszać z pokrojoną drobno czekoladą i śliwkami, oraz pokruszonymi bezami.
- Z wystudzonego ciasto wykroić prostokąt i przekroić je na pół. Posmarować dżemem i wyłożyć połowę bitej śmietany.
- Na krem położyć drugą połowę blatu, posmarować dżemem i pokryć kremem cały tort.
- Ozdobić kakaem i truflami.
- Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz