Składniki na sałatkę (na 2 porcje):
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 1 tofu wędzone
- 1 szkl pomidorków koktajlowych
- 1/3 szkl pomidorów suszonych
- 1/3 szkl orzechów włoskich
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- Tofu połóż na rozgrzaną patelnię do grilla i grilluj ok 4 min. z każdej strony.
- Sałatę umyj i porwij na kawałki.
- Pietruszkę i szczypiorek posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami na sos.
- Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj sałatę z sosem.
- Dodaj pomidorki koktajlowe i pokrojone suszone pomidory.
- Na wierzch ułóż pokrojone w paski tofu i posyp całą sałatkę pokruszonymi w dłoniach orzechami włoskimi.
Smacznego! :-)
Wyglada tez przepysznie - az sie prosi, by wyprobowac!
OdpowiedzUsuńWciąż nie jadłam tofu, ale obnoszę się z chęcią kupna. :) Ta sałatka pomaga mi się przekonać!
OdpowiedzUsuń