Przepis z książki "Smaki. Dzień dobry TVN".
Składniki:
- 1 kg żeberek (u mnie po 1/2 kg żeberek i boczku) - nie było napisane czy surowe, czy wędzone, więc kupiłam surowe
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg kiszonej kapusty
- 20 g suszonych grzybów
- kilka ząbków czosnku
- 1 cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- Grzyby namoczyć przez noc. Ugotować. (Ja moczyłam tylko 2 godz. i wrzuciłam od razu do zupy.)
- Żeberka gotować ok 1 godz. w osolonej wodzie z zielem angielskim (Ja zalałam je ok 2-2,5 l wody).
- Wyjąć z wywaru i pokroić na porcje.
- Do wywaru dodać posiekaną kiszoną kapustę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- Gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
- Pod koniec gotowania dodać mięso i pokrojone grzyby.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno (Wrzucić do gotującej się wody i gotować ok 12 min).
- Gdy będą ugotowane, odlać i dodać do gotowej zupy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz