Tu pastą wypełniłam miejsce po żółtkach jaja i obsypałam ją świeżymi siekanymi ziołami.
Tu pasta podana jak hummus, jako pasta kanapkowa, lub do przekąsek.
Składniki:
- miąższ z 1 dojrzałego awokado
- 1/2 szkl serka śmietankowego (almette, philadelphia itp.)
- 1/3 szkl prażonych pestek dyni
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka orzechów ziemnych
- 2 łyżki sezamu
- 1 ząbek czosnku
- ok 6 szt kaparów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- ew. odrobina mleka aby łatwiej się miksowało
- Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę w mikserze (ok 2 min.).
- Wyłożyć do miseczki i ozdobić oliwą z oliwek, pieprzem i mieloną papryką.
- Pastą smarować kanapki (np. zamiast masła), lub podać ją jako dip do chipsów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz