wtorek, 5 marca 2013

Pad Thai wegetariańskie

Jestem jedną z czołowych fanek Pad Thai w okolicy. Najbardziej lubię to ze wstążeczek z krewetkami, mocnym aromatem czosnku, cytryny i z kawałkami orzechów chrupiącymi w zębach. Dziś jednak nieco inaczej. W roli głównej makaron z brązowego ryżu i masło orzechowe. Pychota. :-)


Składniki na 6 porcji:


  • 1 papryka
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kiełków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 cebula z dymką
  • omlet: 3 jajka + 1/2 łyżeczki octu ryżowego + 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 op makaronu z brązowego ryżu
  • 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oleju

Składniki na sos:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

  1. Zagotować wodę, po czym zalać nią makaron ryżowy, aby zmiękł.
  2. Wszystkie składniki na omlet zmiksować i usmażyć omlet.
  3. Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na dużej patelni na rozgrzanym oleju.
  4. Cebulę (bez dymki) posiekać i dodać do czosnku. Podsmażać 3 min.
  5. W tym czasie umyć i pokroić paprykę i imbir i dodać je do cebuli i czosnku.
  6. Podsmażać do momentu, aż papryka zmięknie.
  7. Pokroić kapustę pekińską i dodać.
  8. Wszystkie składniki na sos zmiksować, a omlet pokroić w paski. 
  9. Kiedy kapusta zmięknie dodać do niej kiełki, omlet, sos i odsączony makaron. 
  10. Podsmażać jeszcze 2 min
  11. Nałożyć do miseczek i zdobić masłem orzechowym, posiekaną dymką i kawałkami cytryny.
Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print