Składniki na 6 porcji:
- 1 papryka
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 1 puszka kiełków
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1 cebula z dymką
- omlet: 3 jajka + 1/2 łyżeczki octu ryżowego + 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 op makaronu z brązowego ryżu
- 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 1 cytryna
- 1 łyżka oleju
Składniki na sos:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- Zagotować wodę, po czym zalać nią makaron ryżowy, aby zmiękł.
- Wszystkie składniki na omlet zmiksować i usmażyć omlet.
- Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na dużej patelni na rozgrzanym oleju.
- Cebulę (bez dymki) posiekać i dodać do czosnku. Podsmażać 3 min.
- W tym czasie umyć i pokroić paprykę i imbir i dodać je do cebuli i czosnku.
- Podsmażać do momentu, aż papryka zmięknie.
- Pokroić kapustę pekińską i dodać.
- Wszystkie składniki na sos zmiksować, a omlet pokroić w paski.
- Kiedy kapusta zmięknie dodać do niej kiełki, omlet, sos i odsączony makaron.
- Podsmażać jeszcze 2 min.
- Nałożyć do miseczek i zdobić masłem orzechowym, posiekaną dymką i kawałkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz