wtorek, 12 marca 2013

Zupa chińska


Mam pierś z kurczaka, pół kapusty pekińskiej, zabłąkaną mrożonkę warzyw w zamrażalniku i ogromną ochotę na zupę. Efekt może być tylko jeden. Spolszczona chińska. ;-) Nikły nakład pracy niewspółmierny do efektu. Polecam wszystkim, którym znudził się klasyczny rosołek. :-)




Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 1 op. mrożonych warzyw
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 szkl pokruszonych grzybów mun 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu słodkiego chilli
  • 1 łyżeczka pasty tom yum
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 op makarony ryżowego
  1. Pierś umyć, drobno pokroić i włożyć do garnka.
  2. Dodać mrożone warzywa, posiekaną kapustę pekińską, posiekane ząbki czosnku i pokruszone grzyby.
  3. Zalać wodą kilka cm ponad wysokość warzyw.
  4. Dodać wszystkie przyprawy (sosy, pasty, sok z cytryny) i gotować ok 40 min na wolnym ogniu.
  5. Pod koniec doprawić do smaku.
  6. Podawać z makaronem ryżowym.

1 komentarz:

  1. Robiłam, nie miałam pasty i sosu rybnego, dałam mieszankę warzywną chińska z lidla. Kupuje składniki na drugą.Zupa pyszna. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Print