środa, 6 marca 2013

Mazurek bakaliowy - najlepszy


Gotowi na święta? W zeszłym roku robiłam mazurek morelowo-pomarańczowy i ten który prezentuję Wam dziś. Mazurek bakaliowy to wersja "bez wyrzutów sumienia". Chyba najzdrowszy (a możliwe, że i najsmaczniejszy) mazurek w mieście. ;-) Gorąco polecam. 



Składniki:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 150 g migdałów
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła (Nie przesadźcie z masłem; zbyt duża ilość sprawi, że mazurek będzie zbyt kruchy. lepiej dać za mało, niż za dużo.)
  • 1/2 szkl miodu akacjowego
  • 3/4 szkl śmietanki kremówki
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/3 szkl dżemu morelowego
  • 1/4 szkl dżemu pomarańczowego
  • 1/3 szkl suszonych moreli do dekoracji
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady białej
  • 50 g płatków migdałowych 
  1. Wszystkie bakalie drobno pokroić i wymieszać z płatkami owsianymi. 
  2. W garnku zagotować masło, miód, sok z pomarańczy i śmietankę, dodać płatki z bakaliami i gotować ok 3 min. (Bardzo ważne! Dzięki temu płatki napęcznieją i mazurek będzie bardziej ścisły.)
  3. Blachę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć pergaminem i wysmarować masłem. Rozsmarować na nim masę. (Jeżeli użyjecie większej blachy, zwiększcie też ilość składników. Zbyt cienki mazurek będzie się kruszył.)
  4. Piec ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
  5. Jeszcze ciepły mazurek przekroić na dwie części i zostawić do ostygnięcia (Można wstawić na noc do lodówki.). Podzielony na 2 porcje mazurek posmarować dżemem morelowym, dalej pomarańczowym i ułożyć pokrojone w słupki morele. (Ja robiłam każdą część oddzielnie.)
  6. Rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami polać mazurek (najpierw ciemną, później białą) i na jeszcze płynną czekoladę wysypać płatki migdałowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print