Gotowi na święta? W zeszłym roku robiłam mazurek morelowo-pomarańczowy i ten który prezentuję Wam dziś. Mazurek bakaliowy to wersja "bez wyrzutów sumienia". Chyba najzdrowszy (a możliwe, że i najsmaczniejszy) mazurek w mieście. ;-) Gorąco polecam.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 100 g suszonych moreli
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g żurawiny suszonej
- 150 g migdałów
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g masła (Nie przesadźcie z masłem; zbyt duża ilość sprawi, że mazurek będzie zbyt kruchy. lepiej dać za mało, niż za dużo.)
- 1/2 szkl miodu akacjowego
- 3/4 szkl śmietanki kremówki
- sok z 1 pomarańczy
- 1/3 szkl dżemu morelowego
- 1/4 szkl dżemu pomarańczowego
- 1/3 szkl suszonych moreli do dekoracji
- 30 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady białej
- 50 g płatków migdałowych
- Wszystkie bakalie drobno pokroić i wymieszać z płatkami owsianymi.
- W garnku zagotować masło, miód, sok z pomarańczy i śmietankę, dodać płatki z bakaliami i gotować ok 3 min. (Bardzo ważne! Dzięki temu płatki napęcznieją i mazurek będzie bardziej ścisły.)
- Blachę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć pergaminem i wysmarować masłem. Rozsmarować na nim masę. (Jeżeli użyjecie większej blachy, zwiększcie też ilość składników. Zbyt cienki mazurek będzie się kruszył.)
- Piec ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
- Jeszcze ciepły mazurek przekroić na dwie części i zostawić do ostygnięcia (Można wstawić na noc do lodówki.). Podzielony na 2 porcje mazurek posmarować dżemem morelowym, dalej pomarańczowym i ułożyć pokrojone w słupki morele. (Ja robiłam każdą część oddzielnie.)
- Rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami polać mazurek (najpierw ciemną, później białą) i na jeszcze płynną czekoladę wysypać płatki migdałowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz