wtorek, 30 kwietnia 2013

Zupa pomidorowa a'la leczo

Lekka zupka na lunch, lub podwieczorek, intensywnie pomidorowa, pełna warzyw, wzbogacona tempehem. W smaku bardzo przypomina leczo. Można ją podawać z pieczywem, grzankami, kaszą, lub tempehem- jak kto lubi. Polecam. :-)



Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1,5 passaty pomidorowej
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg włoszczyzny drobno posiekanej (dla leniwców mrożonka)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść posiekanych liści świeżej bazylii
  • słodka papryka (duuużo), ostra papryka, chilli, zioła prowansalskie
  • 1 op. tempehu wędzonego
  1. Woszczyznę ugotować w bulionie.
  2. Paprykę i cebulę drobno posiekać, czosnek rozgnieść. Cebulę podsmażyć na oliwie, po 4 min. dodać paprykę i smażyć kolejne 4 min
  3. Do włoszczyzny dodać passatę, koncentrat pomidorowy, podsmażone warzywa i zioła.
  4. Gotować do miękkości warzyw, po czym doprawić do smaku.
  5. Podawać z pokrojonym w kostkę tempehem wędzonym. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print