niedziela, 4 sierpnia 2013

Pancakes z borówkami

Kiedy przychodzi sezon na borówki i jagody mój język na dłuuugo zmienia barwę na fioletową. Regularnie staję przy upatrzonej budce na bazarku i zabieram ze sobą do domu kilo borówek. Do tej pory większość lądowała bezpośrednio w moim brzuszku. Jeżeli jednak chcę jeszcze posmakować kulinarnych uroków lata, muszę się spieszyć. Tak więc na początek zapraszam na pyszne pancakes. Ekspresowe, przepyszne śniadanko. :-D

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1,5 szkl umytych borówek
  1. Wszystkie składniki poza borówkami dokładnie zmiksować. 
  2. Dodać borówki i delikatnie wymieszać łyżką do przygotowanego ciasta. 
  3. Odstawić na 15 minut (jeżeli macie czas, ale nie jest to konieczne). 
  4. Placuszki smażyć na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. 
  5. Delikatnie przewracać na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki.
Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print