Składniki na spód:
- 100 g ciastek digestive
- 40 g masła, roztopionego
- 1 łyżka kakao
- Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
- Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować na 'mokry piasek'.
- Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 1 łyżka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub cherry brandy (tej ostatniej można dodać więcej)
- 300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 400 - 500 g świeżych wiśni, wydrylowanych
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając (łyżką).
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
- Dodawać partiami do masy czekoladowej i dokładnie lecz delikatnie mieszać łyżką. Dodać wiśnie, wymieszać.
- Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).
Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego :-)
Stęskniłam się już za czekoladowym serniczkiem, chyba niedługo zrobię, a wiśnie to świetny dodatek do czekolady! Pychotka :)
OdpowiedzUsuń