niedziela, 11 sierpnia 2013

Sernik czekoladowy z wiśniami

Przepis zaczerpnięty z niezawodnych Moich Wypieków. :-) Sernik jest delikatny, aromatyczny, aksamitny. Z klasycznym sernikiem w zasadzie ma niewiele wspólnego, bo składa się z bitej śmietany i serka mascarpone, ale jest naprawdę boski! Masę z powodzeniem możecie wykorzystać też do tortów. Gorąco polecam.



Składniki na spód:
  • 100 g ciastek digestive
  • 40 g masła, roztopionego
  • 1 łyżka kakao
  1. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). 
  2. Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować na 'mokry piasek'. 
  3. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 1 łyżka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub cherry brandy (tej ostatniej można dodać więcej)
  • 300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 400 - 500 g świeżych wiśni, wydrylowanych
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając (łyżką).
  3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. 
  4. Dodawać partiami do masy czekoladowej i dokładnie lecz delikatnie mieszać łyżką. Dodać wiśnie, wymieszać.
  5. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).

Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Stęskniłam się już za czekoladowym serniczkiem, chyba niedługo zrobię, a wiśnie to świetny dodatek do czekolady! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Print