Na czas remontu rezydujemy u rodziny. Te placki są więc owocem pracy zespołowej: babcia + ja. :-) Cukinie dostałyśmy od cioci, która otaczając je ogromną troską wyhodowała je we własnym ogródku. Tak więc jest cukinia, babcia i ja. Mamy internet pełen przepisów i uczciwy podział obowiązków kuchennych. Ja tarłam, odciskałam i zmywałam naczynia, babcia smażyła. :-) Placki wyszły bardzo smaczne. Mi osobiście smakują dużo bardziej niż ziemniaczane, ale to kwestia gustu.
Przepis z chillibite.
Składniki:
- 700g startej na tarce cukinii (u nas zielonej)
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
- 4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 50g mleka
- 180-200g mąki
- spora garść posiekanego koperku
- listki oberwane z pół pęczka tymianku
- świeżo mielony pieprz
- olej roślinny do smażenia
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Posyp solą i odstaw na ok 20 minut.
- Po tym czasie przepłucz wodą na sicie i dokładnie odciśnij (ręcznie).
- Do cukinii dodaj jajka, posiekany koperek, listki tymianku, starty czosnek i pokrojoną w piórka szalotkę. Dopraw grubo mielonym pieprzem.
- Partiami dodawaj mąkę. Ciasto powinno być gęste, by móc je łyżką układać, a nie wylewać na patelnię. Gdyby jednak ciasto wyszło za gęste, dodaj łyżkę jogurtu lub 3-4 łyżki mleka.
- Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju roślinnym na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz