piątek, 23 sierpnia 2013

Pieczone warzywa

Zakochałam się w pieczonych warzywach już jakiś czas temu. Od tamtego momentu regularnie robię je sobie na obiad/kolację, kiedy mam ochotę na małe co nieco np. do filmu. Są zdrowe, aromatyczne i smakują zupełnie inaczej niż w każdej innej wersji. No kto by pomyślał, że tak się rozsmakuję w pietruszce i selerze?! Przecież na surowo są nie do zjedzenia (chyba że utarte i zamarynowane). Spróbujcie ich sami w wersji pieczonej i oceńcie. :-)



Składniki na 4 niewielkie porcje:

  • 6 pietruszek
  • 6 marchewek
  • 4 selery
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 główki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, papryka ostra 
  • 3 łyżki oliwy
  • opcjonalnie kilka gałązek rozmarynu
  1. Warzywa obrać i przekroić wzdłuż na 4 części, w plastry, lub paski.
  2. Główkę czosnku podzielić na ząbki i delikatnie zmiażdżyć je dłonią.
  3. Piekarnik nagrzać do 190 st.c.
  4. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by nie nachodziły jedne na drugie (inaczej zamiast upiec, ugotują się), polać oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem, papryką i rozłożyć na nie czosnek (oraz rozmaryn, jeżeli macie akurat ochotę).
  5. Piec ok 45 min (w zależności od grubości)Ja najbardziej lubię jeść je z kremowym serkiem (almette, tartare itp).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print