poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Proste ciasto jogurtowe z morelami

Za oknem słonecznie, radośnie, przyjemnie... Uświadamiam sobie jednak, że lada chwila sierpień się skończy, że jeszcze miesiąc został do kalendarzowej jesieni. Za moment owoce sezonowe się skończą. Po truskawkach zostało już tylko wspomnienie, podobnie po porzeczkach, wiśniach i czereśniach.  Na stoiskach można jeszcze kupić ostatki malin i borówek, a ja korzystam z tego, że zaczęły się śliwki i morele. 
Nie przeraża mnie to, że znów nie zdążyłam nacieszyć się wiśniami, że słoneczniki skubałam tylko kilka razy, a nim się obejrzę, nie będę mogła ich już nigdzie dostać. Życie toczy się swoim naturalnym rytmem, a niedosyt  podtrzymuje w nas tęsknotę i nostalgię. Uśmiecham się na myśl o jesieni, pukającej w okno rzęsistym deszczem, zamykam oczy i czuję zapach pieczonej dyni, wypełniający całą kuchnię. Tęsknię do cynamonu, wełnianych skarpet i grubego koca, pod którym zagrzebuje się z książką. Każdy kolejny dzień przynosi nowe nadzieje, każda porażka staje się szansą do nauki nowych rzeczy, każda niedogodność stwarza pole do popisu dla naszej kreatywności. Dziś nic mnie nie przeraża. Niczego nie żądam, do niczego się nie spieszę, niczego nie żałuję. Jest jak jest. Jest dobrze.

Przepis z moich wypieków.

Składniki:

  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 600 - 700 g dowolnych owoców

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
  2. W dużej misce wymieszać np. rózgą kuchenną olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny -  do połączenia.
  3. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.
  4. Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto będzie niższe) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce, stroną rozciętą ku górze.
  5. Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
  6. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print