Ziemniaczki, młoda kapusta i delikatny kotlet z piersi... To najsmaczniejszy wakacyjny, niedzielny obiad. :-)
Składniki:
- 1 duża główka młodej zielonej kapusty
- 2 cebule cukrowe
- 2 marchewki
- 2 pęczki koperku
- 300 g parzonego boczku (może być paczkowany pokrojony w plasterki)
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 4 czubate łyżki masła
- 2 czubate łyżki mąki
- sól (ok 1 czubatej łyżki) i pieprz
- 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 listki laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2 szklanki wody (może być mineralna)
- Kapustę pokroić na 4 części a następnie opłukać i posiekać.
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce.
- Warzywa włożyć do garnka, doprawić solą i pieprzem, dodać wodę, koncentrat pomidorowy, miód, listki laurowe i ziele angielskie i zagotować.
- Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Koperek posiekać.
- Pod koniec dodać sok z cytryny i koperek.
- W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek (około 5 minut). Dodać do niego masło i cebulę. Smażyć na złoto.
- Do boczku dodać mąkę i smażyć przez około minutę. Dolać kilka łyżek wody, żeby rozrzedzić i wlać wszystko do kapusty.
- Gotować jeszcze ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz