czwartek, 15 sierpnia 2013

Młoda kapusta - najlepsza

Jak z każdą potrawą-ilu ludzi, tyle wariantów. Ja młodą kapustę najbardziej lubię z dodatkiem cebulki, marchewki i koncentratu pomidorowego.
Ziemniaczki, młoda kapusta i delikatny kotlet z piersi... To najsmaczniejszy wakacyjny, niedzielny obiad.  :-)



Składniki:

  • 1 duża główka młodej zielonej kapusty
  • 2 cebule cukrowe
  • 2 marchewki
  • 2 pęczki koperku
  • 300 g parzonego boczku (może być paczkowany pokrojony w plasterki)
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 4 czubate łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • sól (ok 1 czubatej łyżki) i pieprz
  • 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 listki laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 szklanki wody (może być mineralna)
  1. Kapustę pokroić na 4 części a następnie opłukać i posiekać. 
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Warzywa włożyć do garnka, doprawić solą i pieprzem, dodać wodę, koncentrat pomidorowy, miód, listki laurowe i ziele angielskie i zagotować. 
  4. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Koperek posiekać. 
  6. Pod koniec dodać sok z cytryny i koperek.
  7. W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek (około 5 minut). Dodać do niego masło i cebulę. Smażyć na złoto.
  8. Do boczku dodać mąkę i smażyć przez około minutę. Dolać kilka łyżek wody, żeby rozrzedzić i wlać wszystko do kapusty. 
  9. Gotować jeszcze ok 20 min.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print