Czekając na wyklucie się maleństwa radośnie krzątam się po kuchni ciesząc się ostatnimi chwilami z wielkim brzuszkiem. ;-)
Pierogi są wielkie, bo chciałam, żeby miały dużo farszu, więc wyglądają raczej jak pyzy z pióropuszem. ;-)
PRZEPIS NA OK 40 SZT
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kwaszonej
- 5 grzybów suszonych
- 3 cebule
- 0,4 kg pręgi wołowej
- 1 udko z kurczaka (ja resztę piekę na kolację i serwuję z surówką)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- sól i pieprz do smaku
Najlepsze ciasto na pierogi (przepis z kuchni polsko-francuskiej Antoniego Teslara):
- 500 g mąki pszennej
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 l ciepłej wody
Wykonanie farszu:
- Kapustę ugotować z grzybami i drobno posiekać. Ja gotuję ją ok 1 godziny.
- Cebulkę posiekać drobno i zeszklić na złoto. Dodać do kapusty.
- Mięso zmielić razem z warzywami i wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku.
- Wiem, że są różne patenty zagniatania pierogów. Ja tym razem chciałam żeby miały nieprzyzwoicie wielką ilość farszu, więc najpierw ulepiłam z niego kulki, które później owijałam ciastem.
Wykonanie ciasta:
- Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i rozetrzeć je z mąką palcami.
- Dodać jajka, żółtka, sól, oraz stopniowo dolewać wodę.
- Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki.
- Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
- Ciasto cienko rozwałkować, wykroić szklanką koła i zagniatać pierogi.
- Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
- Podawać z masłem pietruszkowym. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz