Składniki na 9 szt:
- 2 białka w temp pokojowej
- 120 g bardzo drobnego cukru (pudru, lub zwykłego, zmiksowanego w blenderze)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- Piekarnik nagrzać do temp. 140 st.C.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka lekko ubić, żeby się spieniły, po czym dodać szczyptę soli.
- Ubijać dalej na wysokich obrotach miksera do momentu otrzymania gęstej, sztywnej piany.
- Dodawać cukier partiami, po jednej łyżce. Jest to bardzo ważne! Kolejną łyżkę dodać dopiero kiedy pierwsza się rozpuści (ja ubijałam je w sumie ok 10 min). Na koniec dodać pastę waniliową.
- Nakładać bezy na papier. Ja nakładałam 2 łyżkami.
- Piec 45-60 minut w temp 140st.C. (Ja piekłam 45 minut bez termoobiegu).Jeśli bezy nie wychodzą białe trzeba obniżyć temp. i wydłużyć czas pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz