wtorek, 20 października 2015

Potrawka z warzyw

Te warzywa to ciekawy dodatek do obiadu. Polecam zarówno do kotleta, jak i do wegetariańskich potraw. Ostatnie dwa dni jadłam je ze smażonym tofu. Pychota. Doskonale rozgrzewają i dodają sił.
Są smaczne, mocno pomidorowe. Polecam. :-)



Składniki:

  • 3 papryki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1/2 patisona
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (albo kilka pomidorów drobno pokrojonych)
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  1. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  2. Dodać posiekaną w cienkie plasterki marchewkę i smażyć jeszcze 5 min. 
  3. Cukinię, bakłażana i patisona pokroić w 1-2 cm kawałki i dodać do cebuli i marchewki.
  4. Zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok 15 min.
  5. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i paprykę słodką i dusić jeszcze 10 min.
  6. Pietruszkę posiekać. Warzywa zdjąć z gazu, dodać pietruszkę. Gotowe!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print