Ubóstwiam tak przygotowane piersi z kurczaka. Zresztą nie tylko ja. Kiedy mój kuzyn pojawił się późnym wieczorem najedzony, uparcie odmawiając obiadu, szybko zmienił zdanie dowiedziawszy się, że jest kurczak w porach i winie. :-)
Lubię go jeść z puree ziemniaczanym, z pieczonymi ziemniakami, albo z kuskusem. Te pory są zniewalające i mogłabym jeść je jako niezależną potrawę w ilościach przekraczających zdrowy rozsądek. Jak zwykle tylko mam problem ze zrobieniem zdjęcia. Ponieważ u mnie jest to potrawa flagowa na imprezach rodzinnych, zwykle nim przypomnę sobie o tym, żeby wreszcie zrobić zdjęcie, by móc wrzucić przepis, nie ma już czego fotografować.
Lubię go jeść z puree ziemniaczanym, z pieczonymi ziemniakami, albo z kuskusem. Te pory są zniewalające i mogłabym jeść je jako niezależną potrawę w ilościach przekraczających zdrowy rozsądek. Jak zwykle tylko mam problem ze zrobieniem zdjęcia. Ponieważ u mnie jest to potrawa flagowa na imprezach rodzinnych, zwykle nim przypomnę sobie o tym, żeby wreszcie zrobić zdjęcie, by móc wrzucić przepis, nie ma już czego fotografować.
Przepis jest z książki "30 min. w kuchni" Jamiego Olivera, którą mam i z której nawet lubię korzystać, ale która czasowo została w starym mieszkaniu i do czasu przeprowadzki do nowego obrasta kurzem. Ech. Bez swoich książek czuję się jak bez ręki. Dlatego w takich chwilach z pomocą przychodzi blog. :-)
Składniki (porcja dla ok 4 osób):
- 2 duże piersi z kurczaka
- 3 łyżeczki musztardy (u mnie dijon)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały por
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml słodkiej śmietanki
- szczypta rozmarynu (u mnie świeży, ale może być też suszony)
- olej do smażenia
- Natrzyj piersi z kurczaka solą i pieprzem, oraz 1 łyżką musztardy.
- Rozgrzej olej na patelni i zrumień piersi (ok 2 min), po czym odwróć na drugą stronę.
- Wyjmij mięso i wrzuć na tą samą patelnię pokrojony w krążki por i resztę musztardy.
- Podsmaż po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wino.
- Smaż aż połowa wina wyparuje, a wtedy dodaj śmietankę.
- Zagotuj sos i przełóż go do żaroodpornej foremki, a na wierzchu ułóż podpieczone piersi z kurczaka.
- Zapiecz 15 min w 200 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz