wtorek, 20 października 2015

Kurczak w porach i winie Jamiego Olivera

Ubóstwiam tak przygotowane piersi z kurczaka. Zresztą nie tylko ja. Kiedy mój kuzyn pojawił się późnym wieczorem najedzony, uparcie odmawiając obiadu, szybko zmienił zdanie dowiedziawszy się, że jest kurczak w porach i winie. :-) 

Lubię go jeść z puree ziemniaczanym, z pieczonymi ziemniakami, albo z kuskusem. Te pory są zniewalające i mogłabym jeść je jako niezależną potrawę w ilościach przekraczających zdrowy rozsądek. Jak zwykle tylko mam problem ze zrobieniem zdjęcia. Ponieważ u mnie jest to potrawa flagowa na imprezach rodzinnych, zwykle nim przypomnę sobie o tym, żeby wreszcie zrobić zdjęcie, by móc wrzucić przepis, nie ma już czego fotografować. 

Przepis jest z książki "30 min. w kuchni" Jamiego Olivera, którą mam i z której nawet lubię korzystać, ale która czasowo została w starym mieszkaniu i do czasu przeprowadzki do nowego obrasta kurzem. Ech. Bez swoich książek czuję się jak bez ręki. Dlatego w takich chwilach z pomocą przychodzi blog. :-)


Składniki (porcja dla ok 4 osób):
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 3 łyżeczki musztardy (u mnie dijon)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • sól  i pieprz do smaku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • szczypta rozmarynu (u mnie świeży, ale może być też suszony)
  • olej do smażenia
  1. Natrzyj piersi z kurczaka solą i pieprzem, oraz 1 łyżką musztardy. 
  2. Rozgrzej olej na patelni i zrumień piersi (ok 2 min), po czym odwróć na drugą stronę. 
  3. Wyjmij mięso i wrzuć na tą samą patelnię pokrojony w krążki por i resztę musztardy. 
  4. Podsmaż po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wino. 
  5. Smaż aż połowa wina wyparuje, a wtedy dodaj śmietankę. 
  6. Zagotuj sos i przełóż go do żaroodpornej foremki, a na wierzchu ułóż podpieczone piersi z kurczaka. 
  7. Zapiecz 15 min w 200 st C. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print