To ciasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i aromatyczne. Ma mniej bakalii i jest mniej zwarte i delikatniejsze niż to ciasto marchewkowe, które do tej pory należało do moich ulubionych. Następnym razem przetestuję je w wersji z marchewką pozostałą z wyciskania soku. Zobaczymy, czy będzie duża różnica.
- 1 i 1/2szkl startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
- 1 szkl mąki orkiszowej razowej
- 1/2 szkl mąki żytniej razowej
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju (np.rzepakowy)
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- 1/2 szkl wiórków kokosowych
- 1/2 szkl rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (można pominąć)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- pół łyżeczki soli
- Piekarnik nagrzewamy do temp.180st C.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
- Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Jajka i cukier miksujemy ok 3 min. Po woli wlewamy olej dalej miksując.
- Dalej miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Dodajemy pozostałe składniki i jeszcze krótko miksujemy.
- Pieczemy 45-55 min.
- Miksujemy wszystkie składniki.
- Smarujemy wnętrze i wierzch ciasta
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz