poniedziałek, 20 czerwca 2016

Ciasto marchewkowe

To ciasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i aromatyczne. Ma mniej bakalii i jest mniej zwarte i delikatniejsze niż to ciasto marchewkowe, które do tej pory należało do moich ulubionych. Następnym razem przetestuję je w wersji z marchewką pozostałą z wyciskania soku. Zobaczymy, czy będzie duża różnica. 




Składniki na tortownicę 22 cm:
  • 1 i 1/2szkl startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 1 szkl mąki orkiszowej razowej
  • 1/2 szkl mąki żytniej razowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju (np.rzepakowy)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki soli
  1. Piekarnik nagrzewamy do temp.180st C.
  2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
  3. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. 
  4. Jajka i cukier miksujemy ok 3 min. Po woli wlewamy olej dalej miksując.
  5. Dalej miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
  6. Dodajemy pozostałe składniki i jeszcze krótko miksujemy.
  7. Pieczemy 45-55 min.

  • Masa: 
  • 400 g kremowego, słonego serka
  • 25 g mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru (lub ok. 5 łyżek cukru pudru)
  1. Miksujemy wszystkie składniki.
  2. Smarujemy wnętrze i wierzch ciasta
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print