środa, 15 czerwca 2016

Krakersy zmieniajace życie

Super krakersy. Genialne jako 2 śniadanie do pracy, lub przekąska w biegu. Zajadaliśmy je z synkiem wieczorem do filmu w ramach odmiany od marchewek z sosem czosnkowym. Gorąco polecam!



Składniki na 1 blachę:

  • 140 g pestek słonecznika
  • 100 g nasion lnu
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g nasion sezamu
  • 4 łyżki płatków amarantusa (jeśli nie mamy możemy użyć płatków jaglanych lub gryczanych)
  • 150 g płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 6 łyżek mielonego siemienia lnianego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka miodu (lub syrop z agawy)
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • ok. 1 i 1/2 szklanki wody


  1.  Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. 
  2. W drugiej połącz olej, miód (syrop z agawy) i wodę. 
  3. Mokre składniki dodaj do suchych. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, by ją mieszać, dodaj 1-2 łyżki wody. 
  4. Odstaw na 1-2 godz.
  5. Piekarnik nagrzej do 175 st. C
  6. Utnij dwa kawałki papieru do pieczenia o podobnej wielkości. Na jednym ułóż kulę z ciasta, przykryj drugim i za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto pomiędzy arkuszami.
  7. Przełóż oba arkusze z rozwałkowanym ciastem na blachę do pieczenia. Zdejmij wierzchnią warstwę i potnij ciasto na kawałki.
  8. Wstaw blachę do piekarnika na 25 min.
  9. Ostygnięte krakersy łam wzdłuż linii. 
  10. Przechowuj w szczelnym pojemniku maksymalnie 3 tygodnie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print