Składniki na 1 blachę:
- 140 g pestek słonecznika
- 100 g nasion lnu
- 50 g pestek dyni
- 50 g nasion sezamu
- 4 łyżki płatków amarantusa (jeśli nie mamy możemy użyć płatków jaglanych lub gryczanych)
- 150 g płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia
- 6 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka miodu (lub syrop z agawy)
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- ok. 1 i 1/2 szklanki wody
- Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj.
- W drugiej połącz olej, miód (syrop z agawy) i wodę.
- Mokre składniki dodaj do suchych. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, by ją mieszać, dodaj 1-2 łyżki wody.
- Odstaw na 1-2 godz.
- Piekarnik nagrzej do 175 st. C
- Utnij dwa kawałki papieru do pieczenia o podobnej wielkości. Na jednym ułóż kulę z ciasta, przykryj drugim i za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto pomiędzy arkuszami.
- Przełóż oba arkusze z rozwałkowanym ciastem na blachę do pieczenia. Zdejmij wierzchnią warstwę i potnij ciasto na kawałki.
- Wstaw blachę do piekarnika na 25 min.
- Ostygnięte krakersy łam wzdłuż linii.
- Przechowuj w szczelnym pojemniku maksymalnie 3 tygodnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz