Jedna z moich ulubionych sałatek, którą często zabierałam do pracy. Lubię ją w różnych wariacjach. Czasem dodawałam do niej jeszcze mięso i marchewkę z rosołu. Kiedy miałam ochotę na więcej słodyczy wrzucałam garść rodzynek. Sałatka jest soczysta, orzechy przyjemnie chrupią w zębach, a dzięki dodatkowi sera i majonezu syci na długo. Gorąco polecam! ;-)
Składniki:
- 1 pęczek selera naciowego
- 1 puszka kukurydzy
- 30 dkg żółtego sera
- 1 puszka ananasa
- 2 twarde gruszki
- 1 duże jabłko
- 0,5 szkl orzechów włoskich
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- koperek, sól, pieprz
- 1.Selera posiekać w cienkie plastry, posolić i odstawić na
kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chodne miejsce. Po tym czasie
odsączyć soki, które puścił.
- 2.Pozostałe składniki posiekać w kostkę i dodać do odsączonego selera.
- 3.Wszystko wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz