środa, 15 czerwca 2016

Sałatka z selera naciowego z serem i gruszkami

Jedna z moich ulubionych sałatek, którą często zabierałam do pracy. Lubię ją w różnych wariacjach. Czasem dodawałam do niej jeszcze mięso  i marchewkę z rosołu. Kiedy miałam ochotę na więcej słodyczy wrzucałam garść rodzynek. Sałatka jest soczysta, orzechy przyjemnie chrupią w zębach, a dzięki dodatkowi sera i majonezu  syci na długo. Gorąco polecam! ;-)




Składniki:

  • 1 pęczek selera naciowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 30 dkg żółtego sera
  • 1 puszka ananasa
  • 2 twarde gruszki
  • 1 duże jabłko
  • 0,5 szkl orzechów włoskich
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • koperek, sól, pieprz

1.Selera posiekać w cienkie plastry, posolić i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chodne miejsce. Po tym czasie odsączyć soki, które puścił.
2.Pozostałe składniki posiekać w kostkę i dodać do odsączonego selera.
3.Wszystko wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print