niedziela, 7 sierpnia 2016

Neapolitanka z fasolką

Neapolitanka to zupa, która dzięki intensywnemu smakowi trafia w gusta nawet lubujących się w klasyce polskiej kuchni gości. Jest raczej ciężkostrawna ze względu na śmietanę i serki, ale sycąca. W smaku przypomina odrobinę sos serowy. :-D Polecam!



Składniki:

  • 2 litry rosołu
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg ugotowanej fasolki szparagowej
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1/2 szkl śmietanki 30 %
  • 2 serki topione po 100 g każdy (u mnie hochland śmietankowy)
  • garść natki pietuszki
  1. Cebulę i pora posiekać drobno i przesmażyć na oleju.
  2. Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 5 min. 
  3. Zalać rosołem i gotować do miękkości ziemniaków.
  4. Do miski włożyć serki, rozgnieść widelcem, zalać odrobiną zupy i mieszać do rozpuszczenia serków, dodając co jakiś czas trochę zupy. Drobne grudki można zostawić. Rozpuszczą się.
  5. Do zupy dodać rozpuszczone serki, śmietanę, pokrojoną w krążki marchewkę, posiekaną pietruszkę i fasolkę szparagową.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print