niedziela, 7 sierpnia 2016

Ciasto z batatów

Przepis z HPBA. :-) Idealne dla osób lubiących smak słodkich ziemniaków. Ci którzy w nim nie gustują w cieście raczej się nie zakochają. Jest dość sypkie (przez dodatek mąki kokosowej) ale ma przyjemny smak. Mi smakowało, podobnie mojej mamie, która nie jest wielką fascynatką "wynalazków". Mój mąż obszedł je szerokim łukiem. A szkoda, bo bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.



Składniki:

  • 250 g-300g batatów
  • 2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie – 1/3 szklanki)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • cynamon
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania
  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodałać mąkę i przyprawy, a następnie jajka i resztę składników. 
  2. Wszystko wymieszać. 
  3. Przełożyć do foremki i piec ok. 30 min w 180 °C
  4. W połowie pieczenia posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print