środa, 12 października 2016

Gofry belgijskie

Przepis z moich wypieków. Gofry wyszły pysznie. Gorąco polecam!



Składniki na około 10 gofrów:
  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml letniego mleka 3,2%
  • 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka pasty (lub ekstraktu) z wanilii
  • 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej np. tortowej
  • 90 g masła, roztopionego i przestudzonego

  1. W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. 
  2. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim mleku; uwaga - mleko nie może być gorące, by temperatura nie 'zabiła' drożdży), przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. 
  3. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. 
  4. Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. 
  5. Delikatnie wymieszać z ciastem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut (lub dłużej, jeśli w kuchni jest chłodno), aż ciasto 'ruszy' i pokryje się pęcherzykami powietrza. 
  6. Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor. Ok 2-3 min.
Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print