Składniki na około 10 gofrów:
- 180 ml wody gazowanej
- 210 ml letniego mleka 3,2%
- 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka pasty (lub ekstraktu) z wanilii
- 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 270 g mąki pszennej np. tortowej
- 90 g masła, roztopionego i przestudzonego
- W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól.
- Dodać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim mleku; uwaga - mleko nie może być gorące, by temperatura nie 'zabiła' drożdży), przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek.
- Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę.
- Delikatnie wymieszać z ciastem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut (lub dłużej, jeśli w kuchni jest chłodno), aż ciasto 'ruszy' i pokryje się pęcherzykami powietrza.
- Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor. Ok 2-3 min.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz