wtorek, 27 grudnia 2016

Ciasteczka orzeszki


Dla mnie te ciasteczka są wyjątkowym świątecznym wypiekiem, który przenosi mnie w ułamku sekundy do wspomnień z dzieciństwa i przywołuje echa babci Basi, od której dawno temu z mamą dostałyśmy specjalną formę do pieczenia takich orzeszków. Dlatego, kiedy w Lidlu pojawiła się gofrownica z wkładem do pieczenia orzeszków natychmiast wylądowała w koszyku. 



Składniki na około 60 ciasteczek:

na ciasto:
3 szklanki mąki 
250 g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

na krem:
150 g orzechów włoskich
200 g masła
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru

  1. Mąką przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, masło i siekamy. 
  2. Następnie dodajemy jajko i żółtka  oraz ocet. 
  3. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny – godzinę. 
  4. Kiedy się schłodzi formować z niego niewielkie kulki i nadawać im kształt wałeczka. Wkładać do formy, zamknąć i piec do uzyskania złotego koloru. 
  5. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać orzechy.
  6. Kremem napełniać połówki orzeszków i zlepiać po dwie. Można oprószyć cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print