niedziela, 12 lutego 2017

Domowy budyń

Żółty jak słońce, kremowy jak krem karpatkowy. Wyborny! Budyń z torebki ma się do niego nijak i od te pory te z torebki będę omijał łukiem. Są glutowate, niczym ektoplazma... A ten... Jest bardziej jak deser, delikatny, aksamitny. Polecam. P.S. Zużyłam do niego żółtka z bezy.



Składniki:

  • 3 szklanki mleka 
  • 6 żółtek (może być mniej o połowę, ale akurat ja tyle miałam) 
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • cukier waniliowy (lub wanilia) 
  • 3 łyżeczki masła 
  1. 2szklanki mleka zagotować z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. 
  2. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę i dodać roztrzepane żółtka. 
  3. Do gotującego się mleka z cukrem wlać mieszankę mleka z mąką, energicznie mieszając. 
  4. Gotować około 2 minuty, ciągle mieszając. 
  5. Gotowy budyń przelać do schłodzonych miseczek. Przygotowany budyń można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print