Ukochany przez moją rodzinę tort bezowy. Jest prostym, szybkim i efektownym ciastem. Chrupka skorupka bezy, miękki środek, gęsty krem i kwaskowa galaretka. Kocham! Gorąco polecam.
Składniki na 2 blaty bezowe:
- 6 białek (z dużych jajek)
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st.C.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy ok 21 cm.
- Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier puder, łyżka po łyżce, ( stopniowo). Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.
- Dodać sok z cytryny/ocet i ubić.
- Na końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną.
- Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.
- Do rozgrzanego piekarnika włożyć obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godz. 45 minut do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Masa z orzechów wloskich:
- 1szkl orzechów
- 1/3 szkl cukru pudru
- 1/3 szkl masła
- Zblendować.
Galaretka z kompotu:
- 1 op galaretki wiśniowej
- 1 szkl Kompotu z owocami letnimi
- Galaretkę rozrobić w 1 szkl wody.
- Dodać kompot.
- Wlać do tortownicy wyłożonej folia aluminiowa.
- Wstawić na noc do lodówki.
Krem:
- 500 ml śmietanki 36 %
- 1 op mascarpone
- 1/3 szkl cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Zmiksować śmietankę z mascarpone i pasta.
- Pod koniec dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować.
Blat bezowy posmarować masą orzechowa,połową kremu,położyć galaretkę,resztę kremu i drugi blat. :) Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz