niedziela, 12 lutego 2017

Tort bezowy

Ukochany przez moją rodzinę tort bezowy. Jest prostym, szybkim i efektownym ciastem. Chrupka skorupka bezy, miękki środek, gęsty krem i kwaskowa galaretka. Kocham! Gorąco polecam.



Składniki na 2 blaty bezowe:
  • 6 białek (z dużych jajek)
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st.C.
  2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  3. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy ok 21 cm.
  4. Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier puder, łyżka po łyżce, ( stopniowo). Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. 
  5. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. 
  6. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną. 
  7. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.
  8. Do rozgrzanego piekarnika włożyć obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godz. 45 minut do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.


Masa z orzechów wloskich:
  • 1szkl orzechów
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 1/3 szkl masła
  1. Zblendować.

Galaretka z kompotu:
  • 1 op galaretki wiśniowej
  • 1 szkl Kompotu z owocami letnimi
  1. Galaretkę rozrobić w 1 szkl wody.
  2. Dodać kompot.
  3. Wlać do tortownicy wyłożonej folia aluminiowa.
  4. Wstawić na noc do lodówki.

Krem:
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 1 op mascarpone
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  1. Zmiksować śmietankę z mascarpone i pasta.
  2. Pod koniec dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować.

Blat bezowy posmarować masą orzechowa,połową kremu,położyć galaretkę,resztę kremu i drugi blat. :) Smacznego! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print