niedziela, 12 lutego 2017

Zapiekanka ziemniaczana


Ulubiona zapiekanka ziemniaczana mojego męża. Można do niej zużyć nadprogramowo kupioną wędlinę, którą czekałoby długie koczowanie w lodówce a na koniec wizyta w śmietniku. Polecam!




Składniki na 4 porcje:
  • 800g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę masła (ok. 30g)
  • masło (lub margaryna) do posmarowania formy
  • paski pociętych wędlin
  • żółty ser (kilka plasterków)
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
  2. Czosnek obrać i pokroić w plastry.
  3. Formę żaroodporną wysmarować masłem (lub margaryną) i wyłożyć czosnkiem.
  4. W formie układać warstwami plasterki ziemniaków, soląc każdą warstwę, na nich mięso.
  5. Śmietanę, mleko, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać i zalać tą mieszanką ziemniaki.
  6. Na wierzchu rozłożyć wiórki z masła i ser.
  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60minut, w temperaturze 180°C. (Po 40 minutach najlepiej sprawdzić. Może ziemniaki już są miękkie).
  2. Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print