Ulubiona zapiekanka ziemniaczana mojego męża. Można do niej zużyć nadprogramowo kupioną wędlinę, którą czekałoby długie koczowanie w lodówce a na koniec wizyta w śmietniku. Polecam!
Składniki na 4 porcje:
- 800g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 200 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- trochę masła (ok. 30g)
- masło (lub margaryna) do posmarowania formy
- paski pociętych wędlin
- żółty ser (kilka plasterków)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
- Czosnek obrać i pokroić w plastry.
- Formę żaroodporną wysmarować masłem (lub margaryną) i wyłożyć czosnkiem.
- W formie układać warstwami plasterki ziemniaków, soląc każdą warstwę, na nich mięso.
- Śmietanę, mleko, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać i zalać tą mieszanką ziemniaki.
- Na wierzchu rozłożyć wiórki z masła i ser.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60minut, w temperaturze 180°C. (Po 40 minutach najlepiej sprawdzić. Może ziemniaki już są miękkie).
- Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz