Składniki:
- 3 szkl mleka do wyboru: sojowego, kokosowego, ryżowego, koziego, krowiego - co kto lubi ;-)
- 4 łyżki kaszy mannej
- 2 szkl kaszy jaglanej
- 1 szkl żurawiny suszonej
- 1/2 szkl mielonych migdałów
- 4 łyżki cukru brązowego
- 2 łyzki syropu amaretto
- 1 duże jabłko
- Mleko zagotowujemy ze wszystkimi składnikami.
- Gotujemy na małym ogniu ok 15 min (co jakiś czas mieszając) i zdejmujemy z palnika.
- Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do masy.
- Przekładamy masę do wysmarowanej masłem foremki o średnicy 19 cm.
- Pieczemy ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
idealna potrawa na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie i całkiem puszyście
OdpowiedzUsuńna słodziutko:) fajne danie;)
OdpowiedzUsuń:-) To był eksperyment z kaszą jaglaną, którą staram się włączać do pisiłków, ze względu na jej walory zdrowotne. Udany :-)
OdpowiedzUsuńTeż mam misję oswajania kasz ostatnio :) Będę zaglądać i czerpać inspiracje.
OdpowiedzUsuńZapraszam :-) Super, z chęcią coś popróbuję z twoich przepisów bo na razie też jestem zielona :D
OdpowiedzUsuń