Lekko zmieniony przepis na to ciasto. W wersji malinowej i jako ciasto wyższe (w mniejszej i okrągłej formie) smakuje mi o niebo bardziej. Z pozostałych białek możemy zrobić bezy.
Składniki na ciasto:
- 4 pełne szklanki mąki
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 duże żółtka
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na budyń:
- 1,1 litra mleka
- 3 budynie malinowe
- 8 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 500 g drobno pokrojonego rabarbaru
- Rabarbar umyć pokroić w 1cm kawałki.
- Tortownicę 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
- Składniki ciasta miksujemy do połączenia składników, następnie ugniatamy dłonią.
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
- Mniejszą kulkę ciasta wkładamy do zamrażarki, a większą wykładamy spód tortownicy 22 cm.
- 850 ml mleka przelewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na wolnym ogniu.
- Z pozostałym mlekiem łączymy budynie i cukier. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy do niego masę budyniową i gotujemy do zgęstnienia.
- Na przygotowane ciasto przekładamy pokrojony rabarbar i pokrywamy go gorącym budyniem.
- Na budyń, kruszymy porcję ciasta wyjętą z zamrażarki.
- Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 70 min (do zrumienienia).
- Pozostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia. Wstawiamy na noc do lodówki.
Smaczny posiłek :)
OdpowiedzUsuń