wtorek, 13 lipca 2010

Jogurtowe lato i rabarbarowe rozdziewiczenie

Ostatnio znalazłam cudownie prosty i skuteczny przepis na domowy jogurt. Jest bardzo prosty i bardzo smaczny w związku z czym bardzo gorąco polecam :) Oto i on:


Składniki:
  • litr mleka (najlepiej z torebki albo wiejskiego prosto od krowy)
  • mały jogurt naturalny
Litr mleka trzeba zagotować, odstawić i poczekać aż ostygnie. Do zimnego mleka dodajemy jeden lub dwa małe jogurty naturalne i mieszamy,aby dobrze się połączyły z mlekiem. Miksturę przelewamy do dzbanka i nakrywamy ściereczką. Po około dobie jogurt jest gotowy do picia :) 
Nie zjadajcie całego-filiżanki takiego jogurtu można użyć do produkcji kolejnych :) Zdrowe mniam.

Co do rabarbaru, to do tej pory nigdy w życiu nie spożywałam go w formie czystej :) Do tej pory mieszałam go z truskawkami przy produkcji dżemu i jakoś jego kwaśny posmak nie kusił mnie specjalnie. Kusi mnie jednak to co niedostępne, a rabarbar lada dzień zniknie z bazarów. W związku więc z chciwością ludzką oprawiłam dziś kilo rabarbaru wg. poniższego przepisu zaczerpniętego z bardzo miluśkiego blogu Coś niecoś (http://cosniecos.blox.pl )


Crumble z rabarbaru

Składniki:

  • 1 niewielka gałązka rabarbaru na głowę
  • 2 łyżki cukru (ja użyłam brązowego) 
  • dwa małe naczynka żaroodporne (ja użylam kokilek) 
  • 50g cukru (może być z wanilią) 
  • 50g masła 
  • 75g mąki
Rabarbar umyć i drobno pokroić. Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Naczynka żaroodporne wysmarować masłem. Do każdego naczynka wsypać rabarbar i posypać go cukrem, piec ok. 7-8 minut. 
W tym czasie z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę, posypać nią równą warstwą podpieczony rabarbar i umieścić naczynka z powrotem w piekarniku, zmniejszając jednocześnie temperaturę do 180 st. C. i piec ok. 25-30 minut. Podawać polane śmietanką. Mniami :)
Poniżej kolejne etapy przyżądzania Crumbla :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print