sobota, 18 grudnia 2010

Sernik matcha



Sernik matcha robiłam w zeszłym tygodniu, ale nie miałam czasu dodać wpisu, więc pokazuję go Wam dopiero teraz :) Wypatrzyłam kiedyś to ciasto na blogu Gotuję bo lubię i już od dłuższego czasu miałam ochotę je upiec. Do przepisu na dzień dobry wprowadziłam małe modyfikacje-część była zamierzona, a część nie do końca :) W każdym razie efekt okazał się więcej niż zadowalający. Zielona herbatka nadaje smakowi sernika nieco egzotyki i świeżości ;)

Spód:
  • 160 g herbatników be-be
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 90 g masła

 Masa serowa:
  • 500 g serka z wiaderka
  • 250 g białego sera
  • 2 łyżki mascarpone
  • 250 g cukru
  • 140 g śmietany 18 %
  • 5 jajek
  • 2 pełne łyżeczki Matchy
  • 1 budyń waniliowy

 Masa śmietanowa:
  •  400 ml śmietanki 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru


  1. Ciasteczka z cukrem i kakaem miksujemy w blenderze
  2. Dodajemy topione masło i miksujemy aż powstanie jednolita masa
  3. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm 
  4. Tortownicę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej
  5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni
  6. Pod kratkę na której będzie piekł się sernik wkładamy płaskie naczynie żaroodporne i wlewamy do niego wrzącą wodę do 3 cm wysokości naczynia 
  7. Ser ubijamy z cukrem. Dodajemy śmietanę i po jednym jajku. 
  8. Matchę mieszamy z proszkiem budyniu i dosypujemy do masy serowej. 
  9. Miksujemy, aż utworzy się jednolita masa i wylewamy na ciasteczkowy spód.
  10. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 70 minut (ja piekłam tylko 40 minut-dłuższy czas groził spaleniem wierzchu ciasta)
  11.  W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!!! 
  12. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki.
  13. Następnego dnia przygotowujemy masę śmietanową. 
  14. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok 50 ml) i odstawiamy do wystygnięcia (w przeciwnym razie śmietana się zważy).
  15. W oryginalnym przepisie śmietana powinna być ubita... Ja o tym zwyczajnie zapomniałam i dodałam żelatynę wprost do śmietanki wymieszanej z cukrem i ziarnami wanilii. I tak wyszło ok :)
  16. Masę śmietanową wylewamy na sernikową i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print