środa, 1 grudnia 2010

Zapiekanka z cukinii i bakłażana


Z cukinią poznałam się rok temu u koleżanki. Do tamtego pamiętnego dnia zupełnie ją ignorowałam. Na szczęście dzięki Violi coś między nami zaiskrzyło i rozkochałam się w tym warzywie bezgranicznie. W trakcie gotowania chrupię ją na surowo-jest soczysta  delikatna. Mniam.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 gram żółtego sera
  • 1 mozarella
  • 100 gram lazura błękitnego
  • 100 gram fety
  • 250 ml śmietanki
  • dwie łyżeczki masła
  • dwie łyżki zalewy z pomidorów
  • 2 łyżeczki mieszanki meksykańskiej nomu
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta pieprzy cayenne
  • szczypta soli
Cukinię i bakłażana pokroić w plastry i zasypać solą, żeby puściły sok, poczym osuszyć ręcznikiem papierowym.
W tym czasie wymieszać śmietankę z  masłem, zalewą z pomidorów i przyprawami.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć bakłażana, położyć na niego 3/4 utartego żółtego sera i pokrojone drobno suszone pomidory. 
Na pierwszą warstwę ułożyć plastry cukinii i posypać je fetą i rokpolem. 
Ułożyć po raz kolejny plastry cukinii, zalać je śmietanką, posypać mozarellą i resztą sera.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 min.

Sugestie:
  • Do śmietanki można dodać też jajko i trochę mleka (ja o tym nie pomyślałam, bo umierałam z głodu)
  • Robiłam kiedyś wersję z sosem pomidorowym i smakowała rewelacyjnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print