sobota, 15 stycznia 2011

Biała Pavlova

Już od bardzo dawna planowałam zrobić białą pavlovą, bo połączenie bezy i bitej śmietany urzekło mnie już w Eton Mess. Wreszcie miałam trochę nad programowych białek i czasu, postanowiłam więc podjąć wyzwanie. Skorzystałam z tego przepisu i beza wyszła świetnie. Jedynym błędem który popełniałam było upieczenie placka nieco większego niż w przepisie, przez co beza wyszła bardziej płaska i mniej puszysta w środku. Pamiętajcie więc aby jego średnica była tylko nieznacznie większa niż dwadzieścia centymetrów ;)
Osobiście muszę przyznać że ukochanego Creme Brulee nawet pavlova nie pobije, ale deser ten zdecydowanie jest wart wykonania ;)



Składniki:
  • 6 białek
  • 300 g miałkiego cukru (do białek)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (ja użyłam skrobi ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 500 ml śmietany
     kremówki (mocno schłodzonej)
  • 1/3 szkl.cukru pudru (do bitej śmietany)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka ananasów

Sposób wykonania:
  1. Białka ubić na sztywno
  2. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  4. Na papierze narysować okrąg o średnicy ok.23 cm
  5. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
  6. Po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni
  7. Piec 1,5 godziny
  8. Studzić w uchylonym piekarniku.
  9. Na bezę wyłożyć ubitą z cukrem śmietanę i pokrojone, odcedzone owoce.
Smacznego!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Print