Z podanej ilości starczyło mi ciasta na 2 pizze. Ilość gotowa nakarmić armię chłopa... Lub ja się okazało także i wygłodniałych bab ;)
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250-300 ml letniej wody
- 25 g drożdży piekarskich
- 2 łyżeczki miałkiej soli
- 1 łyżeczka + 1 szczypta cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml sosu pomidorowo-paprykowego
- puszka anchois
- puszka tuńczyka
- garść czarnych oliwek
- utarty żółty ser (u mnie gruyer i emmentaler)
Sposób przygotowania:
- Rozdrabniamy drożdże. Dodajemy 3 łyżki letniej wody i szczyptę cukru.
- Odstawiamy na 15 minut.
- Mąkę przesiewamy do salaterki.
- Wlewamy zaczyn z drożdży.
- Dodajemy cukier, oliwę i stopniowo letnią wodę.
- Dobrze mieszamy.
- Wyrabiamy ciasto 10 min-dodajemy wodę i mąkę jeżeli jest to konieczne.
- Ciasto formujemy w kule i ncinamy na środku w krzyżyk.
- Ciasto przekładamy do dużej miski i przykrywamy wilgotną ściereczką.
- Odstawiamy do wyrościenia na 1-2 godz.
- Dzielimy ciasto na dwie części, z których jedną znów wkładamy do miski, a drugą delikatnie rozciągamy palcem formując placek.
- Ciasto rozprowadzamy na wysmarowanej oliwą blasze (jeżeli chcemy mieć cieńsze już nie odstawiamy go dłużej do wyrastania, jak często jest podawane w przepisach)
- Sos pomidorowy rozprowadzamy na cieście.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i zostawiamy na 12 minut.
- Po tym czasie kładziemy resztę składników i zapiekamy jeszcze 6 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz