Składniki na 4 większe porcje:
- 3 pełne łyżeczki żelatyny w proszku
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- ziarna z 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki syropu kokosowego
- łyżka zielonej herbaty matcha
- 2 kostki czekolady
- Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, wymięszać i dstawić na 5 minut.
- Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać połowę cukru, ziarna wanilii i wydrążoną laskę wanilii.
- Mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia.
- Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści.
- Z masy odlać 3 łyżki i rozpuścić w nich czekoladę.
- Czekoladowym sosem wypełnić dna foremek na panna cottę
- Podzielić masę na 2 części
- Do 1 części dodać 2 łyżki syropu kokosowego.
- Do 2 części dodać łyżkę herbaty matcha, pozostały cukier i zmiksować.
- Przykryć i odstawić do ostygnięcia, następnie przelać do filiżanek na warstwę czekoladową, kiedy ta już zastygnie. Ja zrobiłam 3 wersje: kokosową, kokosowo-herbacianą i herbacianą :)
- Wstawić do lodówki na całą noc.
- Po wyłożeniu na talerzyki panna cottę kokosową ozdobiłam sosem czekoladowym, natomiast kokosowo-herbacianą wiórkami kokosowymi, zieloną herbatą, starta czekoladą mleczną, oraz białą i zieloną mleczną czekoladą rozpuszczoną i uformowaną w rynienkę na pergaminie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz