niedziela, 23 stycznia 2011

Panna Cotta Kokosowa i Matcha Panna Cotta

Bardzo lubię panna cottę. Pierwszy raz w życiu jadłam ją dopiero w zeszłym roku-w ogóle jestem kulinarnym żółtodziobem, ale dzięki temu czuję się jak amazonka w dżungli smaków ;) Deser jest nieprzyzwocie prosty, nieprzyzwoicie smaczny i ma niekończące się wariacje smakowo-garnishowe. ;) 




Składniki na 4 większe porcje:

  • 3  pełne łyżeczki żelatyny w proszku 
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru 
  • ziarna z 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki syropu kokosowego
  • łyżka zielonej herbaty matcha
  • 2 kostki czekolady 

  1. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, wymięszać i dstawić na 5 minut. 
  2. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać połowę cukru, ziarna wanilii i wydrążoną laskę wanilii. 
  3. Mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. 
  4. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. 
  5. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści.
  6. Z masy odlać 3 łyżki i rozpuścić w nich czekoladę.
  7. Czekoladowym sosem wypełnić dna foremek na panna cottę
  8. Podzielić masę na 2 części
  9. Do 1 części dodać 2 łyżki syropu kokosowego.
  10. Do 2 części dodać łyżkę herbaty matcha, pozostały cukier i zmiksować.
  11. Przykryć i odstawić do ostygnięcia, następnie przelać do filiżanek na warstwę czekoladową, kiedy ta już zastygnie. Ja zrobiłam 3 wersje: kokosową, kokosowo-herbacianą i herbacianą :)
  12. Wstawić do lodówki na całą noc.
  13. Po wyłożeniu na talerzyki panna cottę kokosową ozdobiłam sosem czekoladowym, natomiast kokosowo-herbacianą wiórkami kokosowymi, zieloną herbatą, starta czekoladą mleczną, oraz białą i zieloną mleczną czekoladą rozpuszczoną i uformowaną w rynienkę na pergaminie.
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print