Ciasto francuskie sporadycznie ląduje w moim koszyku na zakupy, bo jest bardzo tłuste... Nie żebym nie potrafiła zjeść pół litra lodów przy jednym posiedzeniu, ale poza lodami i nachos zwykle staram się ograniczać spożywanie tłustych potraw. Lubię desery, więc niech chociaż obiady będą w miarę nisko kaloryczne ;)
Tym razem jednak miałam ciasto francuskie i stwierdziłam że dziś nie zawaham się go użyć ;) Podparłam się tym przepisem. Co z tego wynikło? Zobaczcie sami :)
Składniki:
- 200g szpinaku mrożonego
- 2 szt cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 100g mrożonych kurek
- pół filiżanki śmietany
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 g żółtego sera
- 2 jajka
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (500g)
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z odrobina oliwy z oliwek
- Gdy się zeszkli dodajemy kurki.
- Podsmażamy 3 – 4 minuty, dodajemy szpinak i dusimy jeszcze kilka minut.
- Do farszu dodajemy śmietankę, bułkę tartą, 1 jajko (drugie zostaje do smarowania wierzchu pierogów),3 ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.
- Odstawiamy farsz do wystygnięcia.
- Ser kroimy w kostkę i dodajemy do ostudzonego farszu.
- Z ciasta francuskiego wycinamy 2 prostokąty
- Nakładamy na nie farsz.
- Zlepiamy jak pierogi.
- Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Pieczemy na złoty kolor, ok. 25 – 30 minut w temperaturze 175°C.
- Serek wiejski doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podajemy w osobnym naczynku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz