niedziela, 23 stycznia 2011

Pierogi z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie sporadycznie ląduje w moim koszyku na zakupy, bo jest bardzo tłuste... Nie żebym nie potrafiła zjeść pół litra lodów przy jednym posiedzeniu, ale poza lodami i nachos zwykle staram się ograniczać spożywanie tłustych potraw. Lubię desery, więc niech chociaż obiady będą w miarę nisko kaloryczne ;)
Tym razem jednak miałam ciasto francuskie i stwierdziłam że dziś nie zawaham się go użyć ;) Podparłam się tym przepisem. Co z tego wynikło? Zobaczcie sami :)  





Składniki:
  • 200g szpinaku mrożonego
  • 2 szt cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 100g mrożonych kurek
  • pół filiżanki śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (500g)
  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z odrobina oliwy z oliwek
  2. Gdy się zeszkli dodajemy kurki.
  3. Podsmażamy 3 – 4 minuty, dodajemy szpinak i dusimy jeszcze kilka minut. 
  4. Do farszu dodajemy śmietankę, bułkę tartą, 1 jajko (drugie zostaje do smarowania wierzchu pierogów),3 ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. 
  5. Odstawiamy farsz do wystygnięcia.
  6. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do ostudzonego farszu.
  7. Z ciasta francuskiego wycinamy 2 prostokąty 
  8. Nakładamy na nie farsz.
  9. Zlepiamy jak pierogi.
  10. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. 
  11. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
  12. Pieczemy na złoty kolor, ok. 25 – 30 minut w temperaturze 175°C.
  13. Serek wiejski doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podajemy w osobnym naczynku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print