Składniki:
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka mąki
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 zmiksowane banany
- 1 jajko
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa czekoladowa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 70 ml kremówki
- 1 łyżeczka masła
- Banany miksujemy w blenderze.
- Do bananów dodajemy pozostałe płynne składniki – jajko, mleko, wodę, olej, wanilię. W
- dużej misce łączymy sypkie składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól.
- Do sypkich składników wlewamy płynne.
- Mieszamy ciasto łyżką i wylewamy do formy.
- Ja piekłam w formie o średnicy 26 cm przez 35 minut, w temperaturze 180 stopni C.
- Śmietanę i masło doprowadzamy do wrzenia.
- Zestawiamy z ognia i wsypujemy, połamaną na kostki, czekoladę.
- Odstawiamy na 5 – 10 minut. Gdy czekolada rozpuści się mieszamy ją przez chwilę trzepaczką aż masa będzie gęsta i lśniąca.
- Gdy ciasto ostygnie smarujemy jego wierzch masą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz